AKTUÁLNE POZOROVANIA

V MESIACI APRÍL 2024

Pozorovanie planét aj v mesiaci apríl nebude hvezdárom priaznivo naklonené. Všetky planéty sa nachádzajú v bezprostrednej, alebo blízkej vzdialenosti od Slnka a teda v žiare zapadajúceho alebo vychádzajúceho Slnka, budú zanikať. V prvej dekáde je možné v skorých večerných hodinách pozorovať maximálne planétu Jupiter.

Meteorické roje v mesiaci apríl zastupujú Lyridy a môžeme ich pozorovať od 16. do 25. apríla. Roj je viazaný na periodickú kométu P/Thatcher s obežnou dobou 415 rokov. Prvý známy záznam o pozorovaní meteorického roja Lyríd je z roku 687 pred n.l. Pozorovacie podmienky sú lepšie na začiatku aktivity a postupne klesajú kvôli svitu Mesiaca, ktorý narastá do splnu (24.4.2024). Radiant meteorického roja sa nachádza v súhvezdí Lýra nad severovýchodným obzorom. Súhvezdie sa v skorých večerných hodinách nachádza veľmi nízko nad obzorom, preto je viditeľnosť radiantu lepšia až v druhej polovici noci. 

25. apríla začína byť aktívny druhý meteorický roj Eta Akvaridy, s maximom v mesiaci máj. Súvisí  s periodickou kométou 1P/Halley.  Radiant nájdeme v blízkosti hviezdy Eta v súhvezdí Vodnára v skorých ranných hodinách nad východným obzorom. Najstaršie známe záznamy o jeho pozorovaní máme zaznamenané v čínskych, kórejských a japonských kronikách a to z roku 401 n.l. Jeho maximum v mesiaci máj bude mať výborné pozorovacie podmienky, pretože Mesiac sa t.č. bude nachádzať v nove. 

Z komét sa bude najlepšie pozorovať kométa 12P/Pons-Brooks, ktorá bude začiatkom mesiaca apríl na hranici viditeľnosti voľným okom.  Zo Slovenska je pozorovateľná do 20. apríla tesne po západe Slnka vo večernom súmraku. Bude veľmi jasná.  Počas zvýšení jasnosti spôsobených výbuchmi aktívnych ľadových sopiek, bude viditeľná aj voľným okom. Magma vychŕlená z týchto sopiek je studená zmes tekutých uhľovodíkov a rozpustených plynov a má konzistenciu vosku. Tieto látky môžu explodovať zakaždým, keď ich slnečné teplo pri približovaní sa do perihélia dostatočne zahreje. V roku 2023 boli zaznamenané už 2 veľké výbuchy. Po prechode perihéliom bude na južnej oblohe od nás nepozorovateľná. Počas úplného zatmenia Slnka 8. apríla (zo Slovenska nepozorovateľné) bude viditeľná 25°od zakrytého Slnka. Prelietava cez súhvezdia Baran a Býk. Prvýkrát ju objavil Jean-Louis Pons 12. júla 1812 a potom nezávisle na ňom William Robert Brooks v roku 1883. Jej obežná doba je približne 71,3 roka.  Je tiež známa ako pravdepodobné materské teleso spôsobujúce meteorický roj κ-Drakonidov. 

kométa 12P_Pons-Brooks

dráha kométy 12P/Pons-Brooks

 

Kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) je kométa z Oortovho oblaku objavená na observatóriu Purple Mountain Observatory v Číne 9. januára 2023 a nezávisle tiež organizáciou ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) na observatóriu Sutherland v Južnej Afrike 22. februára 2023. Perihéliom prejde  27. septembra 2024. Jasnejšia ako 12. magnitúd bude od konca marca do konca roka. Zo Slovenska bude pozorovateľná do polovice júla a potom od 10. októbra do konca roka. Od polovice apríla a v máji bude viditeľná celú noc. Na našom území je pozorovateľná od polovice mesiaca apríl v súhvezdí Panny. 

C_2023 A3 Tsuchinshan–ATLAS

C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS)

Neperiodická kométa C/2021 S3 (PANSTARRS), objavená 24. septembra 2021 z observatória Haleakala na Havajských ostrovoch prešla perihéliom 14. februára 2024. V dôsledku planetárnych porúch kométa opustí Slnečnú sústavu po mierne hyperbolickej dráhe. Z nášho územia bude viditeľná až do polovice augusta 2024. V mesiaci apríl vychádza 1 hodinu pred polnocou a od mája až do konca obdobia bude neďaleko hviezdy Vega viditeľná na oblohe celú noc.

C_2021 S3 (PANSTARRS)

dráha kométy C/2021 S3 (PANSTARRS)

  Kométa 13P/Olbers je periodická kométa typu Halley s obežnou dobou 69 rokov, objavená Heinrichom Wilhelmom Matthiasom Olbersom 6. marca 1815. Perihéliom prejde 30. júna 2024. Celé obdobie od februára do októbra je viditeľná aj z nášho územia. V apríli a máji zapadá 3 hodiny po západe Slnka, začiatkom júna zapadá o polnoci, od polovice júna bude na oblohe celú noc. 

 

13P_Olbers

13P/Olbers

zdroj obrázkov: stellarium.org  wordpress.com